update: juni 2021
Wat maakt een website nou zo goed dat Google het een ‘goeie website’ vindt en dus zorgt dat het beter vindbaar is? Ik krijg wel eens de feedback dat er zo ont-zet-tend veel tekst op mijn website staat. Dat klopt! Ik ben superenthousiast over wat ik doe dus ik heb ook veel te vertellen. Maar eerlijk gezegd is dat niet de belangrijkste reden. Dat is omdat Google er blij van wordt! Inmiddels is dit aangepast!
In de loop van de jaren heb ik veel gelezen hierover en lang niet alles heb ik op mijn websites kunnen verwerken, gewoonweg omdat je soms ook ergens keuzes in moet maken. Daarom pak ik alleen de belangrijkste punten die ik sowieso altijd toepas, zodat Google je new best friend wordt.
Zorg er dus voor dat je goede leesbare pagina’s maakt. Dat doe je niet alleen met een leesbare tekst, maar ook door gebruik te maken van bijvoorbeeld bulletpoints. Zorg er ook voor dat je
Enne… schrijf zelf je tekst (dus geen kopiepeest) maar hou het interessant, to the point en maak het geheel af met bijpassend beeldmateriaal (zie tip 4).
Niets is zo destructief als verouderde informatie. Als je als restauranthouder een verouderde menukaart online hebt staan en dat er nog gerookt mag worden, of als je op je site nog 19% BTW vermeld hebt staan, dan gaan je websitebezoekers toch liever een deur verder kijken. Ook Google houdt niet van oud nieuws, dus zorg ervoor dat je regelmatig je informatie ververst, update, bijwerkt, etc.
De wereldbevolking lijkt tegenwoordig één geworden met zijn telefoon, dus dit zal ook het meest gebruikte manier zijn om informatie te vinden. Zorg er dus voor dat je website zowel op desktop (computer), tablet (ook iPad) en telefoon goed leesbaar is. Dat heet een responsive en is vaak bij het maken direct te testen.
De meeste mensen zijn geen echte lezers, maar screeners. Er wordt vluchtig gekeken naar wat er geschreven is. Goed beeld helpt je bezoekers daarbij te informeren over de interessantheid van je tekst. Je kunt alleen niet elk plaatje wat je vind op Google hierbij gebruiken. Het beste is om zelfgemaakt beeld te gebruiken, maar als dat niet voorhanden is kun je gebruik maken stockfoto’s. En aangezien ik nog geen echte externe link op deze pagina heb staan:
En wil je Google ook hierbij pleasen, dan zorg je ervoor dat:
Oh ja, als je een foto van jezelf plaatst, plaats dan een actuele, goed gelijkende en representatieve foto (zie mijn blog met tips voor een goeie profielfoto).
Last but zeker not least: de SEO. Het is een vak apart, maar de basis kan in principe iedereen. De meeste websitebouwprogramma’s (bijvoorbeeld WordPress) helpen je hier ook heel goed bij. Vroeger was keyword spamming dé manier om hogerop te komen, tegenwoordig werkt dat juist in je nadeel. Doe dat dus vooral niet! De belangrijkste manieren om je SEO in de basis goed ingericht te hebben:
Ja hoor, ook dat kan. Ik ben geen html-specialist o.i.d. maar een basiswebsite bouwen kan ik zeker wel en een gebouwde website kan ik bijwerken (content management).
Nog een laatste tip: geen website is beter dan een lege website en laat de jouw website ook echt *JOU* zijn.
Als jij nog aanvullende tips hebt, meld ze hieronder!
Ik heb vandaag weer even een uurtje - of 2 - besteed aan het opruimen…
Ben jij nog zo'n ondernemer die met een schoenendoos aan bonnetjes je meld bij je…
Terwijl de kinderen vakantie aan het houden zijn, zit mama toch maar weer even achter…
Sinds ik BNI ken, ben ik veel actiever op LinkedIn geworden (en veel minder actief…
Het werd wel weer eens tijd voor een nieuw blog op deze website. Dit keer…
In het dossier 'oplichting' (zie vorig blog 'Hoe herken je een oplichter?') kunnen we een…
This website uses cookies.