Terwijl de kinderen vakantie aan het houden zijn, zit mama toch maar weer even achter de computer. Even de mail checken. Want voor (sommige) ondernemers gaat het werken tijdens de vakantie gewoon door. Een mail over de BTW-aangifte voor vierde kwartaal, een mail over een factuur zonder BTW-nummer en dan heb ik nog een nieuwe klant met KOR…
Wat is BTW?
Btw staat voor belasting over de toegevoegde waarde en is een belasting die wordt geheven over elk product of dienst dat in Nederland wordt verkocht. In Nederland hebben we meerdere btw-tarieven. Over de meeste dingen die je koopt betaal je het algemene tarief van 21%. (
bron)
Als je een bedrijf start en de Belastingdienst je ziet als ondernemer voor de btw, dan heb je een btw-identificatienummer (btw-id) en omzetbelastingnummer (OB-nr) nodig. Een aantal jaar geleden was dat nog een nummer dat bestond uit o.a. je BSN-nummer. Tegenwoordig zijn dat dus twee nummers geworden:
- BTW-id: een niet-herleidbaar nummer waarmee je als ondernemer naar je klanten communiceert en o.a. vermeld op je factuur en bij webshops ook duidelijk vermeld op je website (bijvoorbeeld NL123456789B99)
- OB-nummer: zeg maar het ‘oude’ BTW-nummer met BSN, welke je alleen gebruikt voor het contact met de Belastingdienst, bijvoorbeeld bij je btw-aangifte, het terugvragen van oninbare btw en het verleggen van je btw. (bijvoorbeeld 123456789B01).
Je kunt een tweede btw-id aanvragen bij de Belastingdienst als je nieuwe activiteiten (eventueel met ander BTW-tarief) gaat doen binnen je bedrijf of meerdere vestigingen hebt. Het houdt wel in dat je een extra btw-aangifte doet en een aparte administratie moet bijhouden.
Voor BV’s en andere rechtsvormen werkt het overigens weer net iets anders.
Welk BTW-tarief
Er zijn in Nederland drie tarieven: 0%, 9% en 21%. Als ondernemer ben je verplicht om btw te heffen of in rekening te brengen over de diensten of goederen die je levert. Het standaard tarief dat je heft over je goederen of diensten is 21%. Dit wordt ook wel het hoge tarief genoemd.
Voor sommige diensten geldt het 9% tarief, maar dit is een uitzondering. Bijvoorbeeld voor kappers, schoenmakers
en nog een aantal diensten.
Daarnaast is er het 0% tarief btw. Dit is van toepassing als je internationaal levert binnen de EU. Als je goederen exporteert naar een zakelijke klant in een ander EU-land, gebruik je het 0% btw-tarief. Je afnemer betaalt dan de lokale btw, niet de Nederlandse btw.
Sommige beroepen zijn
vrijgesteld van btw, zoals bepaalde zorg- en onderwijsgerelateerde dienstverlening en
overige vrijgestelde beroepen. Als dit van toepassing is, breng je geen btw in rekening maar je kunt dan ook geen btw aftrekken.
Maar moet je dan wel een BTW-nummer vermelden op je factuur?
Voor een van mijn klanten maak ik de facturen. Zij zijn vrijgesteld van BTW en hebben geen BTW-nummer op hun facturen staan. De betalende partij claimt echter dat zij de factuur niet in behandeling kunnen nemen omdat er geen BTW-nummer op staat. De website van de belastingdienst zegt het volgende hierover:
Verder zeggen ze o.a. ook dat je niet verplicht bent om facturen uit te schrijven, maar als je dat wel doet je hierop heel duidelijk moet vermelden dat er een vrijstelling van toepassing is.