algemeen

De 5 Meest Interessante Chatmogelijkheden Van Deze Tijd

Het is groter en belangrijker dan ooit: contact met elkaar via chat. Maar ook het gebruik van je chatmedium voor bellen en videobellen. Is het eigenlijk nog wel weg te denken? Welke mogelijkheden zijn er? En welke moet je gebruiken? Ik heb de vijf bekendste en meest interessante chatmogelijkheden voor je op een rijtje en schema gezet.


Even een stukje chatgeschiedenis…

MSN Messenger

We hadden eerst SMS (1992), waarbij – voor mij in elk geval – de uitdaging lag om het bericht wat ik wilde versturen in max 160 tekens te krijgen en waarbij mijn telefoon de beperking had dat het maar 20 berichten kon opslaan. Dat werd opgevolgd door de MMS (2002) waarbij naast tekst ook geluid en een plaatje verzonden kon worden. Door het overweldigende succes van internetdiensten zoals WhatsApp zijn de meeste providers gestopt met MMS. In tegenstelling tot SMS. Omdat dit supersimpel en daardoor superbetrouwbaar en superstabiel is, is het voor dienstverleners zoals de bank, de overheid, politie (sms-bom) of bedrijven (bijvoorbeeld bulk-sms) een heel effectief communicatiemiddel geworden. Daarnaast is er ook nog het pingen (2005-2019) geweest voor de Blackberrygebruikers. Maar het eerste echte chatten werd natuurlijk gedaan via MSN Messenger (1999-2013).

Grote kans wie nu nog een hotmailadres heeft
vroeger gechat heeft via MSN Messenger…

Chatten heeft eigenlijk altijd al bestaan. Denk aan rooksignalen en de telegram. Het is een directe communicatiemanier tussen een of meerdere (groepen) mensen, waarbij er sprake is van een bepaalde afstand (dat kan dus al op 1,5 meter afstand zijn) en waarbij communicatie d.m.v. spraak niet handig of niet mogelijk is. De meest bekende vorm is WhatsApp, maar er zijn tal van mogelijkheden. Ik zet de 5 bekendste hier voor je op een rijtje.

WhatsApp

foto 1

Te beginnen natuurlijk met WhatsApp (‘whats’up Application‘): de meest gebruikte en bekendste maar ook de meest beruchtste. Naast de app op de telefoon kun je ook een app of tool op de computer installeren of via de webapplicatie communiceren. Zeker als je veel achter de computer zit is dat superhandig, want typen gaat op een toetsenbord de meesten nog wel het beste en snelste af. Daarnaast kun je ermee (beeld)bellen, ingesproken berichten versturen en bestanden delen. Deze laatste worden lokaal op je device opgeslagen. Mocht je geheugen van je telefoon vollopen, check dan eens welke grote bestanden er in de WhatsApp-app staan. Naast 1-op-1 contact zijn er ook groeps-chats mogelijk. Met WhatsApp ben je altijd bereikbaar en kan iedereen zien of je zijn of haar bericht(en) ontvangen en gelezen hebt en wanneer je voor het laatst online bent geweest. Dit kun je dus allemaal uitzetten, maar dan zie je het van de ander dus ook niet.

Een aantal (minder bekende) tips en tricks voor WhatsApp:

foto 2
  • beperk het datagebruik door: 
    • ‘minder data voor oproepen’ te activeren (in Instellingen/opslag en data)
    • automatisch downloaden van media aan te passen (in Instellingen/opslag en data)
  • beperk gestoord te worden door
    • contacten of groepen voor bepaalde tijd op stil te zetten (via chatvenster: de drie puntjes en Stille meldingen of bij een groepschat via Groepsinformatie) (foto 1) 
    • meldingsgeluiden helemaal uit te zetten (in Instellingen/Meldingen)
    • whatsapp ‘actief in de achtergrond’ te inactiveren via app-opstartbeheer (instelling telefoon) (foto 2)

Klik hier voor o.a. de downloadlink naar de desktopapplicatieinstallatiesoftware.

WhatsApp onveilig?

De laatste tijd is er veel discussie omtrent de privacyrichtlijnen van WhatsApp (of eigenlijk van Facebook dus). Maar: hoe privacygevoelig heb jij je WhatsApp ingesteld? Hoe snel kunnen derden in jouw account of wat kunnen ze zien van jou?

4 tips om zelf in de instellingen van je WhatsApp-account prive-er te maken:

  1. pas je eigen privacy-instellingen in zodat onbekenden jouw profielfoto, naam, status en locatie niet kunnen zien. (Instellingen > account > privacy)
  2. stel tweestapverificatie in: een soort van tweede slot op je voordeur zeg maar. (instellingen > account)
  3. ontgrendeling met je vingerafdruk (alleen van toepassing voor telefoon met vingerafdruksensor).
  4. weet op welke devices je WhatsApp-account gelinkt is en hou in de gaten wanneer het programma er actief is. (instellingen > WhatsApp web/desktop). Zie je rare dingen? Log dan uit op je telefoon en niemand en geen enkel gekoppelde device kan er meer in.

Telegram

Deze toepassing gebruik ik al jaren. Vroeger was WhatsApp alleen op voor gebruik op de mobiele telefoon en toen kon Telegram al op meerdere devices tegelijk gebruikt worden. Voor contact met bijvoorbeeld manlief was dat superhandig om makkelijk even snel wat kort te sluiten (bijvoorbeeld wie haalt de kids op). We zaten immers allebei veel achter de computer en waren toen nog veel minder met de mobiele telefoon bezig. Ondanks dat er veel veranderd is, zijn we deze app blijven gebruiken. En nog steeds naar tevredenheid. Eigenlijk doet het niet onder voor WhatsApp of andere apps. Dat het zijn oorsprong in Rusland vindt, zou misschien het enige discutabele kunnen zijn. Maar inmiddels is het in Dubai gevestigd en is het nog steeds een OpenSource systeem. 

De verschillen met WhatsApp zit in:

  • Opslag van bestanden: dit gebeurd deels in cloud
  • Zichtbaarheid van je aanwezigheid: is veel minder betrouwbaar.
  • Naast de gewone (geheime) 1-op-1 chat groepschat is er ook de mogelijkheid om te chatten via een kanaal waarbij berichten worden gestuurd naar een ongelimiteerd publiek.
  • Buiten je contactenlijst kun je ook contact maken met andere chatgroepen maar ook ‘nieuwe vrienden vinden’ via de functie ‘Mensen dichtbij’.
  • Gebruikersnaam toevoegen (is overigens wel optioneel)
  • Chatberichten versturen naar jezelf (bewaarde berichten)

Klik hier voor meer verschillen tussen Telegram en WhatsApp (engels).

Meer weten over groepsbeeldbellen, conference calls, meets, zoomsessies, online beeldvergaderingen? Check dit blogberichtartikelverhaal!

Slack

Ik kende het nog niet, dus ik moest er even in duiken. Het is een toepassing die vooral voor zakelijke doeleinden is bedoeld, voor communicatie binnen teams of projecten. Je kunt reageren op berichten door het bericht een duimpje te geven (vergelijkbaar met facebook en linkedin). Naast groepschatten in projecten of kanalen is natuurlijk ook 1-op-1 chatten mogelijk. Eigenlijk is het vooral een heel goed alternatief voor zakelijk heen-en-weer gemail. Qua look en gebruik lijkt het erg Telegram.

Hangouts

Of beter bekend als: Google Hangouts. Tja, eigenlijk zegt het genoeg:- alleen voor gmailgebruiker- geintegreerd in gmailapp. Naast Google Hangouts is er ook de Google Chat. Dit betreft een verbeterde versie van Hangouts maar is vooralsog alleen beschikbaar voor Google Workspace-klanten en/of Google G Suite gebruikers. Het lijkt erop dat Hangouts uitgefaseerd wordt en alleen Chat nog overblijft en dan toegankelijk voor iedereen (meer info). 

Wist je trouwens dat Android een onderdeel van Google is?

Facebook Messenger

Melding in Facebook Messenger

Een paar jaar geleden kon iedereen hiervan gebruik maken, maar tegenwoordig moet je een facebookprofiel hebben (gehad) om via deze tool te kunnen communiceren. Geen idee waarom je het zou doen met de keuze aan alternatieven, maar door een account te maken en het daarna meteen weer te inactiveren of zelfs te verwijderen heb je al mogelijkheid om via Messenger te kunnen chatten.

Ondanks dat het onderdeel van FB is, heb je er toch (sinds 2017) een aparte app voor nodig. Op de computer kun je wel direct in via facebook in je browser chatten met Messenger. De vraag is voor hoelang want de apps daarvoor zijn in ontwikkeling.

Signal

Last but not least is Signal. Het wordt gezien als de veiligere en privacybewuste broertje van WhatsApp. Dat komt omdat de broncode vrij is, wat betekent dat de werking van e app gecontroleerd wordt door een groot aantal programmeurs. Overigens wordt sommige technologie van Signal ook wel door WhatsApp gebruikt. Deze opensource-chatapp lijkt de ‘What you see is what you get’-app te zijn. Geen Google of Facebook die de scepter zwaaien, geen telecomboer die erbij betrokken is. Nu alleen nog gebruikers…  Ik ben er sinds vandaag een van. Doe je ook mee? Gewoon uit nieuwsgierigheid: klik hier.

Overeenkomsten & Verschillen

In al deze opties gebruik je emoticons om je gevoel te benadrukken of te verduidelijken. Ook is het bij allemaal mogelijk om bestanden te delen (foto’s, pdf’s, etc.). Bovendien zijn ze allemaal op Slack na in het Nederlands (de apps dan, niet alle websites). Maar er zijn natuurlijk ook verschillen. En daar kan nou net je voorkeur in zitten. Om dat inzichtelijk te maken heb ik de belangrijkste eigenschappen van de bovengenoemde chatprogramma’s in een schema gezet.

Download hier GRATIS het schema met de belangrijkste eigenschappen van de 5 populairste chatprogramma’s.

het schema (de te downloaden versie is inmiddels geüpdatet)

Meer weten?

Check deze links:

Geen idee hoe dit allemaal te gebruiken en wil je daar hulp bij?
Ook daar kan ik je bij helpen.
Bel of app me voor de mogelijkheden.

Monique

Recent Posts

Heerlijk! Zo’n opgeruimde mailbox

Ik heb vandaag weer even een uurtje - of 2 - besteed aan het opruimen…

2 jaar ago

Administratie automatiseren doe je zo – 5 tips

Ben jij nog zo'n ondernemer die met een schoenendoos aan bonnetjes je meld bij je…

2 jaar ago

BTW: wat moet je ermee?

Terwijl de kinderen vakantie aan het houden zijn, zit mama toch maar weer even achter…

2 jaar ago

3 zinvolle tips voor Linkedingebruikers

Sinds ik BNI ken, ben ik veel actiever op LinkedIn geworden (en veel minder actief…

2 jaar ago

3 zinvolle tips voor iedereen

Het werd wel weer eens tijd voor een nieuw blog op deze website. Dit keer…

2 jaar ago

In antwoord op uw schrijven

In het dossier 'oplichting' (zie vorig blog 'Hoe herken je een oplichter?') kunnen we een…

3 jaar ago

This website uses cookies.